Αποθήκευση, κατάψυξη και αποστολή ψωμιού – Breadtopia

Αποθήκευση, κατάψυξη και αποστολή ψωμιού – Breadtopia

Oktober 1, 2022 0 Von admin

Θεωρώ ότι μια φραντζόλα ψωμιού σε στιλ χειροποίητου είναι καλύτερα να την αφήνετε ακάλυπτη με την κομμένη πλευρά προς τα κάτω σε ένα ξύλο κοπής τουλάχιστον αρχικά. Αυτό διατηρεί την κρούστα τραγανή και την ψίχα μαλακή για περίπου δύο ημέρες μετά το ψήσιμο. Μετά τη δεύτερη μέρα, συνιστώ να σκεπάζετε το ψωμί για να επιβραδύνετε το μπαγιάτισμα. Τα καλύμματα όντως μαλακώνουν την κρούστα, αλλά ένα γρήγορο ψήσιμο θα το τραγανίσει ξανά αν αυτή είναι η προτίμησή σας.

Πέρα από τέσσερις ή πέντε ημέρες, εκτός κι αν το ψωμί έχει πολύ αλεύρι σίκαλης, το οποίο αργεί να μπαγιάσει, μου αρέσει να κόβω σε φέτες όποιο ψωμί έχει απομείνει και να το παγώνω σε μια σφραγισμένη πλαστική σακούλα για να το ψήσω αργότερα.

Το μπαγιάτικο που αρχίζει να γίνεται γύρω στην τέταρτη ημέρα σημαίνει ότι αν θέλω να ταχυδρομήσω ψωμί σε κάποιον, η πιο αργή επιλογή που θα επέλεγα είναι η αποστολή τριών ημερών ή η αλληλογραφία προτεραιότητας.

Αυτές οι καθημερινές οδηγίες είναι απλώς εκτιμήσεις και βασίζονται στο μέτρια υγρό μεσοατλαντικό μου κλίμα. Οι προτιμήσεις σας για την υφή μπορεί να είναι διαφορετικές και το περιβάλλον σας μπορεί να κάνει τα χιλιόμετρα του ψωμιού σας να ποικίλλουν σημαντικά, αλλά αυτές οι στρατηγικές μπορούν να εφαρμοστούν σε διαφορετικό χρονοδιάγραμμα.

Τσάντα με κερί μέλισσας

Πώς να αποθηκεύσετε το ψωμί

Για τις πρώτες δύο ημέρες μετά το ψήσιμο, μπορείτε να αποθηκεύσετε τα ψωμιά σε στυλ χειροποίητου τύπου ακάλυπτα, με την κομμένη πλευρά προς τα κάτω σε ένα ξύλο κοπής. Αυτό διατηρεί το ψωμί κοντά στην αρχική του υφή.

Μετά τη δεύτερη μέρα, το ψωμί σας μπορεί να αρχίσει να στεγνώνει αν το σκεπάσετε, επομένως μπορείτε να το τυλίξετε ή να το καλύψετε με διάφορους τρόπους:

Τσάντα μπαμπού

Μπαγκέτες και άλλα ψωμιά που είναι μικρά ή στενά θα μπαγιάσουν πιο γρήγορα από τα μεγαλύτερα ψωμιά, επομένως τα αφήνω ακάλυπτα μόνο την ημέρα που ψήνονται και μετά μεταπηδάω απευθείας σε μια επιλογή από την παραπάνω λίστα με κουκκίδες. Λόγω του μακριού σχήματος των μπαγκετών, αναποδογυρίζω από πάνω ένα ορθογώνιο ταψί αντί για ένα μπολ.

Περιτύλιγμα με κερί μέλισσας

Καρβέλια σάντουιτς και άλλα ψωμιά που προορίζονται να έχουν μαλακή κρούστα τυλίγονται ή καλύπτονται μόλις κρυώσουν εντελώς. Μην τυλίγετε αυτά τα ψωμιά πριν κρυώσουν γιατί θα σχηματιστεί συμπύκνωση στο κάλυμμα και το ψωμί θα μουσκέψει.

Cornish λινό τσαντάκι

Πώς να παγώσετε το ψωμί

Μετά από τρεις ή τέσσερις ημέρες αποθήκευσης σε θερμοκρασία δωματίου, μου αρέσει παγώστε τις φέτες ψωμιού σε πλαστική σακούλα με φερμουάρ. Διατηρώ την ίδια σακούλα στην κατάψυξη και την ξαναχρησιμοποιώ για μήνες. Για να ξεπαγώσετε το ψωμί, μπορείτε να φρυγανίσετε τις φέτες λίγο περισσότερο από ό,τι όταν ξεκινήσουν σε θερμοκρασία δωματίου ή να τις ψήσετε με μικροκύματα σε ένα πιάτο στρωμένο με χαρτί κουζίνας για 10-15 δευτερόλεπτα.

Προς την παγώστε ένα ολόκληρο καρβέλι ψωμί, αφήστε το να κρυώσει εντελώς μετά το ψήσιμο, στη συνέχεια τυλίξτε το σφιχτά σε πλαστική μεμβράνη και τοποθετήστε το σε μια πλαστική σακούλα. Είναι καλύτερο να ξεπαγώνετε το κατεψυγμένο ψωμί με θερμότητα και όχι σε θερμοκρασία δωματίου σύμφωνα με δοκιμές γίνεται από Cook’s Illustrated.

Τοποθετήστε το ξετυλιγμένο κατεψυγμένο καρβέλι στο φούρνο στους 325°F για 20-30 λεπτά. Ελέγξτε την εσωτερική θερμοκρασία εάν διαθέτετε θερμόμετρο αισθητήρα. Τουλάχιστον, θα θέλετε το εσωτερικό του ψωμιού να είναι περίπου σε θερμοκρασία δωματίου και πιθανώς πολύ πιο ζεστό.

Πώς να ταχυδρομήσετε το ψωμί

Ψήστε το ψωμί νωρίς το πρωί για να αφήσετε αρκετό χρόνο για να κρυώσει εντελώς.

Μόλις κρυώσει τελείως, τυλίξτε το ψωμί σε μια χάρτινη ή υφασμάτινη σακούλα και μετά τοποθετήστε το σε μια πλαστική σακούλα. Το στρώμα χαρτιού ή υφάσματος πρέπει να απορροφά τυχόν συμπύκνωση εάν υπάρχουν αλλαγές θερμοκρασίας κατά τη μεταφορά και η πλαστική σακούλα προστατεύει το ψωμί από οποιαδήποτε έκθεση σε νερό κατά τη μεταφορά ή εάν παραδίδεται στη βροχή.

Επιλέξτε την επιλογή αποστολής και συσκευάστε ή σακουλώστε το ψωμί ανάλογα, με τσαλακωμένη εφημερίδα για επένδυση ή περιτύλιγμα με φυσαλίδες.

Μου αρέσει να ταχυδρομώ το παραδοσιακό ψωμί με προζύμι ολικής αλέσεως του Eric σε ταχυδρομική θυρίδα προτεραιότητας κατ‘ αποκοπή. Αυτό είναι ένα miche σε στυλ Poilâne Bakery (πολύ μεγάλο μπουκάλι) που αντιστέκεται στο μπαγιάτισμα και είναι φτιαγμένο από ένα μείγμα αλεύρου ψωμιού και αλεύρων ολικής αλέσεως και σίκαλης.