Μέσα στο Sketchbook της Juliette Losq

Μέσα στο Sketchbook της Juliette Losq

August 18, 2022 0 Von admin

Η Juliette Losq είναι μια καλλιτέχνης της οποίας η πρακτική ανατρέπει την παραδοσιακή χρήση της ακουαρέλας μέσω της κλίμακας και της πολυπλοκότητας τόσο στους πίνακές της όσο και στις εγκαταστάσεις της. Τα σκίτσα της είναι γεμάτα με εικόνες και ιδέες που συγκεντρώνει, κόβει, σκίζει και ζωγραφίζει, στο ταξίδι για να αναπτύξει τις τελικές της συνθέσεις. Εδώ, η Juliette συζητά τη διαδικασία της λεπτομερώς και μοιράζεται την πρακτική της προσέγγιση για να αξιοποιήσει στο έπακρο τα σκίτσα της.


Η Juliette Losq μας ταξιδεύει μέσα από την πρακτική της στο Sketchbook

Τα Sketchbooks για μένα είναι ένας συνδυασμός ημερολογίου και λευκώματος. Συλλέγω χαρτί και εφημερίδες από περιοδικά και περιοδικά που χρονολογούνται από τον δέκατο ένατο αιώνα. Αυτά τα αγοράζω από το eBay ή από βιβλιοπωλεία. Τείνω να με ελκύουν οι βικτοριανές εικονογραφήσεις, οι ξυλογραφίες και τα οπτικά παιχνίδια. Έχω συλλέξει επίσης φωτογραφικά περιοδικά από τις δεκαετίες του 1930 και του 40 – οτιδήποτε περιέχει εικόνες που με ενδιαφέρουν οπτικά με κάποιο τρόπο. Συχνά, δεν ξέρω μέχρι να αγοράσω ένα αντικείμενο ποιο είναι το πλήρες περιεχόμενό του. Μερικές φορές συμπεριλαμβάνω ολόκληρο το αντικείμενο στο βιβλίο μου ή φωτοτυπώ τις σχετικές εικόνες. Μπορεί να σβήσω από τις εικόνες, ώστε να γίνουν τοπία ακατοίκητα. Η αφαίρεση των φιγούρων μετατρέπει το τοπίο σε ένα είδος κενού συνόλου. Περιστασιακά, αυτές οι φιγούρες επανεμφανίζονται ως κρυμμένοι χαρακτήρες στο έργο μου, που μπορεί να ανακαλυφθούν ή όχι από τους θεατές. Κάνω επίσης αλλαγές σε ιστορικές εικόνες, για να αντανακλούν το σύγχρονο τοπίο, για παράδειγμα, ή για να προτείνω μια εναλλακτική αφήγηση σε αυτήν που παρουσιάστηκε αρχικά.

Juliette Losq Sketchbook

Διατηρώ επίσης φωτογραφίες από τρέχοντα περιοδικά που μπορεί να έχουν ενδιαφέρον όσον αφορά την πρόταση για μελλοντικές συνθέσεις. Αν συναντήσω το έργο ενός καλλιτέχνη που μου αρέσει σε ένα περιοδικό ή στο διαδίκτυο, το κόβω ή το εκτυπώνω και χρησιμοποιώ το τετράδιο σκίτσων ως τρόπο αποθήκευσης. Θα κάνω σημειώσεις στις σελίδες του βιβλίου σκίτσων για οποιεσδήποτε συστάσεις μου έχουν δώσει άλλοι καλλιτέχνες, για παραστάσεις που πρέπει να τσεκάρω ή βιβλία για ανάγνωση, για παράδειγμα.

Juliette Losq Sketchbook

Περιστασιακά θα χρησιμοποιήσω ένα βιβλίο σκίτσων για να ομαδοποιήσω εικόνες μαζί. Για παράδειγμα, με ενδιαφέρουν οι φόρμες ροκοκό και ο τρόπος με τον οποίο διαμορφώνουν και υπερβάλλουν τις φυσικές μορφές μέσα στο τοπίο. Θα μπορούσα να τα αντιπαραθέσω με τις δικές μου συνθέσεις κολάζ, διερευνώντας οπτικές συνδέσεις μεταξύ των δύο.

Juliette Losq Sketchbook

Τείνω να προτιμώ ένα τετράδιο σκίτσων μεγέθους A4-A3 με σκληρό εξώφυλλο, καθώς αυτό το μέγεθος είναι αρκετά μεγάλο για να χωρέσει τα περισσότερα εφήμερα που συλλέγω. Το σκληρό κάλυμμα είναι ένας καλός τρόπος προστασίας του περιεχομένου. Περιστασιακά δουλεύω απευθείας στο βιβλίο σκίτσων για να σχεδιάσω, επομένως προτιμώ ένα αρκετά βαρύ χαρτί, καθώς αυτό αφήνει την επιλογή να δουλέψω με υγρά υλικά καθώς και να κολλήσω και να κολλήσω σε αυτό.

Εκτός από τα συλλεγμένα υλικά που είναι επικολλημένα στις σελίδες, ιστορικά έχω δουλέψει με λεπτή επένδυση και/ή ακουαρέλα και μελάνι. Αυτά τα υλικά μου επιτρέπουν να σκιαγραφώ γρήγορα ιδέες ή να σημειώνω σημειώσεις στις οποίες θα ανατρέξω. Τείνω να χρησιμοποιώ Sennelier Ink και Winsor & Newton Indian Ink. Χρησιμοποιώ ακουαρέλες Winsor & Newton ή Cotman.

Juliette Losq Sketchbook

Χρησιμοποιώ βιβλία σκίτσων για να συλλέξω πόρους στους οποίους μπορεί να αναφερθώ πολλά χρόνια αργότερα, επομένως δεν υπάρχει πραγματική ημερομηνία πώλησης για ένα βιβλίο σκίτσων, και εξακολουθώ να αναφέρομαι σε ένα που ξεκίνησα το 2007. Μάλλον αναφέρομαι σε σημειώσεις , σχέδια ή εικόνες σε ένα από τα εβδομαδιαία μου βιβλία σκίτσων. Για αυτό το λόγο τείνω να τα κρατάω στα χέρια μου, σε ένα ράφι στο στούντιο μου.

Juliette Losq Sketchbook

Κάνω συχνά σχέδια για εγκαταστάσεις σε τετράδια σκίτσων, σχεδιάζοντας χονδρικά τις αρχικές ιδέες ή αποθηκεύοντας σε αυτά ταψιά δαπέδου και σχέδια SketchUp. Τακτοποιώ τις εικόνες, σημειώνω τις διαστάσεις και συμπεριλαμβάνω ένα συνολικό σχέδιο για το πώς θα ενωθούν τελικά. Στη συνέχεια, μπορώ να πάρω το βιβλίο στον ιστότοπο και να αναφερθώ σε αυτό κατά την εγκατάσταση.

Κάντε κλικ εδώ για τις εγκαταστάσεις της Juliette

Για μένα, ένα τετράδιο σκίτσων είναι ένα περιεχόμενο μέρος για χρήσιμες πληροφορίες. Αν και δεν αποθηκεύεται πάντα και δεν αναφέρεται με χρονολογική σειρά, καταλαβαίνω καλά σε ποιο βιβλίο σχεδίων βρίσκεται και πώς βρίσκεται σε σχέση με τις πληροφορίες γύρω από αυτό σε αυτό το βιβλίο. Έτσι, είναι πάντα σχετικά εύκολο να το βρεις. Συχνά, όταν ξεφυλλίζω ένα τετράδιο σκίτσων, συναντώ μια ιδέα ή μια εικόνα από πολλά χρόνια πριν, που μπορεί στη συνέχεια να αποτελέσει τη βάση της τρέχουσας εργασίας. Πρόσφατα βρήκα μια εικόνα ενός χάρτινου peepshow που συνέλεξα όταν ήμουν στο πτυχίο μου στο Wimbledon College of Art μεταξύ 2004 και 2007. Τα είχα ξεχάσει όλα, αλλά αυτή η εικόνα εμφανίζεται εμφανώς στην τρέχουσα διδακτορική μου διατριβή, επομένως είναι σχεδόν σαν να το κουβαλούσα στο μυαλό μου για όλο αυτό το διάστημα – σαν να το έχω κολλήσει κάπου σωματικά να το έχει ενσωματώσει στη συνείδησή μου. Είναι επίσης ενδιαφέρον ότι έχω αναπτύξει μια πρακτική εγκατάστασης, ιδιαίτερα τα τελευταία πέντε χρόνια, που αναφέρεται οπτικά σε συσκευές όπως αυτή. Παρόλο που ένιωσα ότι αυτό εξελίχθηκε οργανικά από προηγούμενες εγκαταστάσεις χαρτιού, φαίνεται ότι, και πάλι, αυτές οι εικόνες κάηκαν στην οπτική μου μνήμη και περίμενα την ευκαιρία για ανάκληση και χρήση.

Juliette Losq Sketchbook

Μερικές φορές θα ανακαλύψω ξανά κάτι πολύ σημαντικό. Για παράδειγμα, αυτή τη στιγμή σχεδιάζω μια παράσταση που περιλαμβάνει καλλιτέχνες που παίζουν με την κλίμακα, δουλεύοντας με μοντέλα και μακέτες ως μέρος της διαδικασίας τους. Επιδιώκω να επεκτείνω τους σύγχρονους καλλιτέχνες που θα εμφανιστούν σε αυτήν την έκθεση, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο RWA στο Μπρίστολ κάποια στιγμή τα επόμενα δύο χρόνια. Καθώς περνούσα από το βιβλίο σκίτσων μου, βρήκα ένα φυλλάδιο από την έκθεση Miniature Worlds, που έλαβε χώρα στο Jerwood Space, στο Λονδίνο, το 2006. Αυτό αποκάλυψε μερικούς πραγματικά ενδιαφέροντες καλλιτέχνες που συνειδητά δεν είχα συνειδητοποιήσει ή δεν είχα σκεφτεί όταν επιμελούσα αυτήν την παράσταση. Ωστόσο, είναι ενδιαφέρον για μένα ότι η κλίμακα και η κατασκευή μοντέλων ήταν θεματικές ανησυχίες μου, έστω και εφαπτομενικά, πριν από δέκα ή δεκαπέντε χρόνια, και μόλις πρόσφατα ήρθαν στο προσκήνιο στην πρακτική μου. Έχω πειραματιστεί με την κατασκευή μοντέλων και σχεδιάζω από μοντέλα τα τελευταία πέντε περίπου χρόνια.

Η συμβουλή μου στους καλλιτέχνες είναι να δουν ένα σκίτσο ως ένα χρήσιμο, πρακτικό εργαλείο. Εάν είναι ένα χρήσιμο μέρος για να δοκιμάσετε χρώματα ή τεχνικές ή να σκιαγραφήσετε συνθέσεις πριν κάνετε μια τελική δουλειά, κάντε το. Τα σκίτσα μου σίγουρα δεν είναι όμορφα, αλλά αποτελούν μια χρήσιμη καταγραφή ιστορικών, σημερινών και μελλοντικών αναφορών και ιδεών.


Σχετικά με τη Juliette Losq

Η Juliette Losq είναι μια καλλιτέχνης με διεθνή έκθεση, βραβευμένη. Σπούδασε Καλές Τέχνες στο Πανεπιστήμιο των Τεχνών του Λονδίνου (2004-2007) και στις Σχολές της Βασιλικής Ακαδημίας (2007-2010), καθώς και Αγγλικά και Ιστορία της Τέχνης στο Newnham College, Cambridge (1997-2000) και Ιστορία της Τέχνης στο Ινστιτούτο Courtauld, Λονδίνο (2000-2001).

Η Juliette κέρδισε το Βραβείο Σχέδιο Τζέργουντ το 2005, ήταν ένας από τους πέντε καλλιτέχνες που επιλέχθηκαν για το Βραβείο John Moores το 2014, έλαβε το Βραβείο Επισκεπτών και έλαβε το Βραβείο Τζον Ράσκιν το 2019. Εκλέχτηκε στο Βασιλικό Ινστιτούτο Ζωγράφων Ακουαρέλας και το Guild of St. George το 2020 και έγινε Ακαδημαϊκός της Βασιλικής Δυτικής Αγγλίας το 2021.

Το έργο της Juliette προσπαθεί να περιγράψει τα σύνορα στο περιθώριο των αστικών εξελίξεων, αποτυπώνοντας τις καλοήθεις μάχες που διεξάγονται μεταξύ ανθρώπου και φύσης. Οι αποδόσεις της στο (υπο)αστικό τοπίο διακόπτονται από την απειλή μιας άγνωστης παρουσίας. Οι σκοτεινές εσοχές επιτρέπουν στη φαντασία του θεατή να τοποθετηθεί εκεί που μπορεί να κρύβεται αυτή η πιθανή απειλή. Πειραματίζεται με την πολυπλοκότητα και την κλίμακα. Μέσω της χρήσης της ακουαρέλας στοχεύει να αμφισβητήσει τους ιστορικούς συσχετισμούς αυτού του μέσου με προπαρασκευαστικό σκίτσο στο πεδίο και οικιακή κλίμακα ή χρήση.

Ακολουθήστε τη Juliette στο Instagram

Επισκεφθείτε τον ιστότοπο της Juliette


Περαιτέρω ανάγνωση

Μέσα στο Sketchbook της Evie Hatch

Κολάζ για αρχάριους – Τι χρειάζεστε για να ξεκινήσετε

Ανάπτυξη καθημερινής πρακτικής σχεδίασης με τη Royal Drawing School

Juliette Losq: Jackson’s Painting Prize 2021 Expert Judge

Αγοράστε σκίτσα στο jacksonsart.com