Ο δείκτης καταναλωτικού κλίματος πέφτει στη χειρότερη ανάγνωση που έχει καταγραφεί

Ο δείκτης καταναλωτικού κλίματος πέφτει στη χειρότερη ανάγνωση που έχει καταγραφεί

März 15, 2023 0 Von admin

Ο δείκτης καταναλωτικού κλίματος του Ινστιτούτου Westpac Melbourne παρέμεινε αμετάβλητος στο 78,5 τον Μάρτιο, παραμένοντας σχεδόν σε ιστορικά χαμηλά και σηματοδοτεί τον δεύτερο συνεχόμενο μήνα εξαιρετικά αδύναμης καταναλωτικής εμπιστοσύνης.

Οι αναγνώσεις του δείκτη κάτω από το 80 είναι σπάνιες, οι διαδοχικές αναγνώσεις ακόμη πιο σπάνιες, δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Westpac, Bill Evans. «Τόσο το σοκ του Covid όσο και η Παγκόσμια Οικονομική Κρίση είδαν μόνο έναν μήνα κλίματος σε αυτά τα επίπεδα. Σειρές αναγνώσεων κάτω των 80 έχουν παρατηρηθεί μόνο κατά τη διάρκεια της ύφεσης στα τέλη της δεκαετίας του 1980 και στις αρχές της δεκαετίας του 1990 και στην περίοδο της «δημοκρατίας της μπανάνας» όταν το αυστραλιανό δολάριο ήταν σε ελεύθερη πτώση και η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχασε τη βαθμολογία τριπλού Α».

Ωστόσο, ένας αναδυόμενος τομέας ανησυχίας είναι οι προοπτικές για τις πωλήσεις μεγάλων ειδών οικιακής χρήσης, με τον υποδείκτη «χρόνος να αγοράσετε ένα κύριο αντικείμενο οικιακής χρήσης» να υποχωρεί περαιτέρω 4% τον Μάρτιο, μετά από πτώση 10% τον περασμένο μήνα.

«Εκτός από δύο σύντομες αναγνώσεις κατά τη διάρκεια του GFC που αντιστράφηκαν γρήγορα, αυτή είναι η χαμηλότερη ανάγνωση αυτού του στοιχείου στην ιστορία της έρευνας που χρονολογείται από το 1974 και είναι ασθενέστερη από τις φτωχότερες αναγνώσεις κατά τη διάρκεια της ύφεσης στα μέσα της δεκαετίας του 1970, στις αρχές της δεκαετίας του 1980 και στις αρχές της δεκαετίας του 1990», είπε ο Έβανς.

Περίπου το 85% των ερωτηθέντων θεώρησαν τις ειδήσεις για τον πληθωρισμό, τα επιτόκια και την οικονομία ως δυσμενείς. Και ενώ η εμπιστοσύνη γύρω από τις θέσεις εργασίας ήταν ένα μοναδικό θετικό χαρακτηριστικό σε ένα κατά τα άλλα ζοφερό καταναλωτικό τοπίο τον τελευταίο χρόνο, συνεχίζει να δείχνει σημάδια αποδυνάμωσης το 2023.

Όσον αφορά τη στέγαση, οι αυξήσεις των επιτοκίων έχουν και πάλι το βάρος τους. Ο δείκτης «ώρα για αγορά κατοικίας» υποχώρησε 11,1%, που είναι η πιο αδύναμη ανάγνωση του αγοραστικού κλίματος από τον Σεπτέμβριο του 1989, όταν τα τυπικά μεταβλητά επιτόκια στεγαστικών δανείων ήταν 17%, είπε ο Evans.

«Κάποια από την πτώση του αγοραστικού κλίματος μπορεί επίσης να αντανακλά ανησυχίες ότι οι προοπτικές βελτίωσης της προσιτότητας λόγω τιμών εξασθενούν. Η πολιτειακή λεπτομέρεια δείχνει ότι το μείγμα της πτώσης του αγοραστικού κλίματος και των αυξανόμενων προσδοκιών για τις τιμές ήταν ιδιαίτερα έντονες στη ΝΝΟ και τη Βικτώρια», είπε.