Πώς κατασκευάζεται το χαρτί;  – Jackson’s Art Blog

Πώς κατασκευάζεται το χαρτί; – Jackson’s Art Blog

Februar 7, 2022 0 Von admin

Ανεξάρτητα από τη μέθοδο παραγωγής χαρτιού, στην αρχή της διαδικασίας είναι η παραγωγή χαρτιού. Το κύριο συστατικό του αποθέματος είναι ο πολτός, ένα ινώδες υλικό που κατασκευάζεται με χτύπημα ή εξευγενισμό κουρελιών, ξύλου ή άλλης φυτικής ύλης για την εξαγωγή της ίνας κυτταρίνης, του βασικού συστατικού του χαρτιού.

Πάνω εικόνα: Ο Kieren στην Two River’s Paper Company
Μέχρι τον δεύτερο αιώνα μ.Χ., οι κινέζοι κατασκευαστές χαρτιού είχαν αναπτύξει μια μέθοδο παραγωγής χαρτιού που μοιάζει με αυτή που χρησιμοποιείται ακόμα σήμερα, που χαρακτηρίζεται από το αραιό εναιώρημα των ινών κυτταρίνης στο νερό. Έφτιαχναν πολτό χρησιμοποιώντας τις ίνες του φυτού kozo, μπαμπού, κουρέλια κάνναβης, άχυρο ή υπολείμματα διχτυών ψαρέματος, χτυπημένα για να γίνει ένας ινώδης πολτός.

Όταν η χαρτοποιία έφτασε στην Ευρώπη τον δέκατο τρίτο αιώνα, ο πολτός παρασκευαζόταν κυρίως με κάνναβη, λινό ή βαμβακερά κουρέλια. Αυτά τα υλικά συνέχισαν να είναι η κύρια πηγή ινών κυτταρίνης στην παραγωγή χαρτιού μέχρι τον δέκατο ένατο αιώνα, όταν η αυξανόμενη ζήτηση για χαρτί και η εφεύρεση βιομηχανικών μηχανών παραγωγής χαρτιού οδήγησαν στη χρήση του ξύλου ως πηγής ινών κυτταρίνης. Τα πρώτα βιομηχανικά χαρτιά με βάση το ξύλο κατασκευάζονταν με μηχανική άλεση του ξύλου σε πολτό. Αυτό σήμαινε ότι το χαρτί περιείχε υψηλή ποσότητα λιγνίνης, ένα πολυμερές που βρίσκεται φυσικά στο ξύλο και το οποίο κάνει το χαρτί να γίνεται κίτρινο και εύθραυστο σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα.

The Hollander Beater στο Two River’s Mill. Το χτυπητήρι Hollander σπάει βαμβάκι και λινό πανί, χωρίζοντας τις μακριές ίνες.

Ως αποτέλεσμα, αναπτύχθηκαν διαδικασίες χημικής πολτοποίησης για την απομάκρυνση της λιγνίνης και άλλων ακαθαρσιών, προκειμένου να κατασκευαστεί χαρτί μεγαλύτερης διάρκειας. Αυτό είναι αυτό που είναι γνωστό ως χαρτί «χωρίς ξύλο», στο οποίο τα «ξυλώδη» συστατικά που θέτουν σε κίνδυνο τη μακροζωία έχουν αφαιρεθεί κατά την κατασκευή, αφήνοντας μόνο τις ίνες κυτταρίνης. Τα χαρτιά καλλιτεχνικής ποιότητας κατασκευάζονται με χρήση χημικού πολτού, ενώ μηχανικός πολτός που περιέχει λιγνίνη εξακολουθεί να χρησιμοποιείται για την παραγωγή χαρτιού εφημερίδων.

Χειροποίητο Χαρτί

Χαρτί κουρελού, χειροποίητα χαρτιά χαρακτικής.

Η διαδικασία κατασκευής χαρτιού με το χέρι έχει αλλάξει ελάχιστα εδώ και εκατοντάδες χρόνια. Τα χειροποίητα χαρτιά γίνονται φύλλο-φύλλο, όχι σε συνεχόμενο ρολό. Το φύλλο σχηματίζεται ρίχνοντας το κοντάκι σε ένα καλούπι, το οποίο είναι ένα ξύλινο πλαίσιο χειρός με επιφάνεια αποστράγγισης από συρμάτινο πλέγμα από ανοξείδωτο χάλυβα. Τα φύλλα παρεμβάλλονται ανάμεσα σε μάλλινες τσόχες και πιέζονται για να αφαιρεθεί η περίσσεια νερού. Στη συνέχεια, το χαρτί διαμορφώνεται σε μπανιέρα με ζελατίνη ή άλλο παράγοντα κολλαρίσματος και στεγνώνει στον αέρα.

Αριστερά: Ο Jim από το Two River’s σχηματίζει ένα σεντόνι με καλούπι και γέφυρα. Δεξιά: Τοποθετείτε και στη συνέχεια στρώνετε σεντόνια ανάμεσα σε βρεγμένες μάλλινες τσόχες.

Το χειροποίητο χαρτί ακουαρέλας καλλιτεχνών κατασκευάζεται συνήθως από 100% βαμβάκι ή/και λινό πανί, το οποίο είναι ανακυκλωμένο ύφασμα. Λόγω του μεγαλύτερου μήκους ινών, το οποίο σε σύγκριση με τα βαμβακερά φύλλα που χρησιμοποιούνται στα βαμβακερά χαρτιά καλλιτέχνη σχηματίζει μια πιο στιβαρή πλέξη στον πολτό που φτιάχνει κάθε φύλλο, που σημαίνει ότι το χειροποίητο είναι πιο ανθεκτικό και πιο ικανό να αντέχει τη βαριά επεξεργασία.

Οι τυποποιοί χρησιμοποιούν πολλά ασιατικά χειροποίητα χαρτιά που μπορεί να είναι πιο ελαφριά και λεία από τα βαμβακερά κουρέλια. Οι ίνες από τον εσωτερικό φλοιό των θαμνωδών φυτών έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε κυτταρίνη και μακριές ίνες. Η επεξεργασία περιλαμβάνει το πείραγμα και το χτύπημα των ινών σε αντίθεση με την κοπή τους. Τα πιο λεπτά ιαπωνικά χαρτιά χρησιμοποιούν neri, μια προσθήκη στον πολτό που επιβραδύνει τον ρυθμό με τον οποίο το νερό αποστραγγίζεται από το καλούπι. Αυτή η καθυστέρηση δημιουργεί χρόνο για να γείρετε το καλούπι προς διάφορες κατευθύνσεις, συμπλέκοντας πραγματικά τις μακριές ίνες για να αυξήσετε την αντοχή του χαρτιού.

Στην παραπάνω φωτογραφία: Χαρτί Awagami Kozo

Η λεία επιφάνεια στο μπροστινό μέρος αυτών των χαρτιών δημιουργείται βουρτσίζοντας τα για να στεγνώσουν πάνω σε μεταλλικά φύλλα. Το μέγεθος και η υφή μπορεί να διαφέρουν μεταξύ των παρτίδων χειροποίητου χαρτιού και τα φύλλα έχουν συνήθως τέσσερις γνήσιες άκρες.

Μηχανή χαρτιού με μήτρα κυλίνδρου St Cuthbert

Χαρτί με καλούπι κυλίνδρου

Τα περισσότερα βαμβακερά χαρτιά ακουαρέλας και χαρακτικής ποιότητας καλλιτέχνη.

Οι μηχανές καλουπιών κυλίνδρων αποτελούνται από έναν κάδο και ένα καλούπι κυλίνδρου. Το απόθεμα χαρτιού συλλέγεται από τη δεξαμενή από ένα καλούπι κυλίνδρου που περιστρέφεται αργά. Ο κύλινδρος καλύπτεται με συρμάτινο πλέγμα και, καθώς περιστρέφεται, το νερό ρέει μέσα από το πλέγμα και ο πολτός σχηματίζει ένα πλέγμα στο εξωτερικό του κυλίνδρου. Το ινώδες φύλλο μεταφέρεται σε μια συνεχώς κινούμενη ζώνη με επένδυση από τσόχα και επεξεργάζεται περαιτέρω μέσω των διαφορετικών τμημάτων της μηχανής, ανάλογα με τις απαιτήσεις του χαρτιού. Το χαρτί πιέζεται, είτε ανάμεσα σε κυλίνδρους με επένδυση από τσόχα για να δημιουργηθεί μια τραχιά υφή, είτε σε ζεστούς μεταλλικούς κυλίνδρους για να επιτευχθεί μια πολύ λεία επιφάνεια.

Κοπτική μηχανή του St Cuthbert και ρολό χαρτιού

Όπως και με το χειροποίητο χαρτί, οι ίνες χαρτιού προσανατολίζονται σε τυχαίες κατευθύνσεις, δίνοντας στα χαρτιά από καλούπι κυλίνδρου εξαιρετική σταθερότητα στην επιφάνεια, η οποία αποτελεί πλεονέκτημα για όλες τις διαδικασίες βαφής και εκτύπωσης.

Το χαρτί από καλούπι κυλίνδρου μπορεί να θεωρηθεί ως το «μισό» σημείο μεταξύ του χειροποίητου και του μηχάνημα κατασκευασμένου χαρτιού Fourdrinier. Η διαδικασία παράγει πιο σταθερό χαρτί από το χειροποίητο χαρτί, αλλά είναι πιο ευαίσθητο στα χαρακτηριστικά του υλικού από τις βιομηχανικές μηχανές.

Τα ολόκληρα φύλλα χαρτιού σε καλούπι κυλίνδρου έχουν δύο γνήσιες άκρες ντεκολτέ, και μπορεί επίσης να έχουν δύο άκρες που έχουν κοπεί ώστε να μοιάζουν με γνήσιες άκρες πλαισίων.

Μηχανοκίνητο Χαρτί Fourdrinier

Χαρτί φυσιγγίων, χαρτί εντοπισμού, χαρτί εφημερίδων.

Η μηχανή Fourdrinier, που πήρε το όνομά της από τους Sealy και Henry Fourdrinier, κατοχυρώθηκε με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας το 1806 ως απάντηση στην αυξανόμενη ζήτηση για χαρτί. Αντί να φτιάχνεται κάθε φύλλο με το χέρι, ο χαρτοπολτός θα μπορούσε να στεγνώσει, να συμπιεστεί και να γίνει υφή με μια σειρά μηχανοποιημένων κυλίνδρων, επιτρέποντας στους κατασκευαστές να κάνουν συνεπείς παρτίδες χαρτιού πολύ γρήγορα. Αν και υπήρξαν εξελίξεις μετά την πρώτη μηχανή Fourdrinier, η διαδικασία σήμερα παραμένει πολύ παρόμοια.

Το απόθεμα χαρτιού απλώνεται πάνω από έναν δικτυωτό ιμάντα μεταφοράς που αφαιρεί το νερό από τις ίνες με κενό. Στη συνέχεια πιέζεται μέσα από μεγάλους θερμαινόμενους κυλίνδρους για να αποσπάσει ακόμα περισσότερη υγρασία. Περαιτέρω σειρές κυλίνδρων χρησιμοποιούνται επίσης για την εξομάλυνση της επιφάνειας του χαρτιού ή για την προσθήκη υφής εάν είναι απαραίτητο και για τη διασφάλιση ομοιόμορφου πάχους σε όλο το φύλλο.

Το χαρτί βγαίνει από το μηχάνημα σε γιγάντια καρούλια.

Οι μηχανές Fourdrinier είναι γνωστές για την αποτελεσματικότητά τους, παράγοντας μεγάλους όγκους χαμηλού κόστους, χρηστικών χαρτιών, που χρησιμοποιούνται συνήθως για χαρτικά και έντυπα.

Ωστόσο, μερικοί από τους παλαιότερους και πιο γνωστούς μύλους χρησιμοποιούν τις μηχανές τους Fourdrinier για να φτιάξουν χαρτιά καλλιτεχνών. Χρησιμοποιώντας υψηλής ποιότητας κυτταρίνη, επωφελούνται από το ότι είναι ισχυρά και αρχειακά καθώς και οικονομικά.

Πώς να ξεχωρίσετε μπροστά από πίσω;

Όταν ο χαρτοπολτός παγιδευτεί στο καλούπι του κυλίνδρου ή στον ιμάντα της μηχανής, το νερό θα στραγγίσει μέσω κάποιας μορφής πλέγματος. Η επαφή με αυτό το πλέγμα θα σχηματίσει ένα σχέδιο σε αυτό που θεωρείται το πίσω μέρος του χαρτιού. Στη συνέχεια, το χαρτί τοποθετείται ή πιέζεται πάνω σε φυσικές μάλλινες τσόχες, μεταλλικά φύλλα ή στην περίπτωση χαρτιού που κατασκευάζεται σε μηχανή, συμπιέζεται με πιλήματα σήμανσης για να δώσει μια συγκεκριμένη υφή ή περνά μέσα από κυλίνδρους ημερολογίου για να γυαλίσει την επιφάνεια λεία.

Για πολλά χαρτιά μηχανικής κατασκευής, όπως το χαρτί φυσιγγίων, δεν υπάρχει καμία διακριτή διαφορά μεταξύ των δύο πλευρών. Για χαρτιά από καλούπι κυλίνδρου θα βρείτε μια κανονική υφή στο πίσω μέρος (την πλευρά του καλουπιού) και μια πιο τυχαία υφή από τις φυσικές τσόχες που χρησιμοποιούνται στο μπροστινό μέρος (η τσόχα). Η εξαίρεση σε αυτό θα ήταν τα χαρτιά που δηλώνεται ότι προσφέρουν μια εντελώς λεία επιφάνεια σχεδίασης ή ζωγραφικής, η οποία μπορεί να έχει περισσότερη υφή στην κάτω πλευρά. Εάν το χαρτί έχει υδατογράφημα, όταν το κρατάτε ψηλά στο φως, η πλευρά στην οποία το υδατογράφημα βρίσκεται σωστά είναι η τσόχα. Ωστόσο, εξαρτάται από τις προσωπικές προτιμήσεις και δεν υπάρχει λόγος να μην μπορείτε να χρησιμοποιήσετε καμία πλευρά.

Παρακολουθήστε την ταινία μας On Location για να δείτε την παραγωγή χαρτιού στο μύλο Two Rivers:

Παρακολουθήστε την ταινία On Location για να δείτε την παραγωγή χαρτιού στη χαρτοποιία St Cuthberts:

Δείτε χαρτί στο Jacksonsart.com