Τι πρέπει να γνωρίζω πριν σπουδάσω στο εξωτερικό;  Από το ιστολόγιο της IEFA

Τι πρέπει να γνωρίζω πριν σπουδάσω στο εξωτερικό; Από το ιστολόγιο της IEFA

Oktober 29, 2021 0 Von admin

29 Οκτωβρίου 2021 από τον Al C

Φοιτητής σε πολυσύχναστη πόλη

Οι σπουδές στο εξωτερικό μπορεί να προσφέρει απίστευτες ευκαιρίες για όποιον θέλει να κάνει νέους φίλους, να μάθει για διαφορετικούς πολιτισμούς και να γνωρίσει τον κόσμο. Είναι γεμάτο εμπειρίες ζωής που δεν μπορείς να βρεις σε μια τάξη. Θα μπορούσε να είναι μια εμπειρία που αλλάζει τη ζωή. Αλλά είναι σημαντικό να γνωρίζετε κάποια πράγματα πριν πάτε.

Οι σπουδές στο εξωτερικό δεν είναι μόνο να πας σε μια νέα χώρα και να διασκεδάσεις. Είναι επίσης θέμα να είσαι ενήλικας για πρώτη φορά. Για τους περισσότερους ανθρώπους που σπουδάζουν στο εξωτερικό, αυτό σημαίνει ότι είναι εντελώς ανεξάρτητοι για πρώτη φορά χωρίς φίλους ή οικογένεια κοντά. Αυτό μπορεί να είναι συντριπτικό, αλλά είναι επίσης μια μαθησιακή εμπειρία που θα σας βοηθήσει να γίνετε ενήλικες.

Απαιτεί πολλή έρευνα, όπως ποιο κολέγιο είναι το καλύτερο, ποιο πρόγραμμα σπουδών στο εξωτερικό να επιλέξετε, διαμονή, δίδακτρα και πολλά άλλα. Θα πρέπει να κάνετε την έρευνα, αλλά τελικά αξίζει τον κόπο.

Είναι όμως πραγματικά δύσκολο; Όχι πραγματικά! Αν γνωρίζει τι να κάνει και τι όχι, ο καθένας μπορεί να σπουδάσει στο εξωτερικό. Σε αυτό το άρθρο, θα καλύψουμε τα κύρια θέματα και θα συζητήσουμε μερικές από τις ερωτήσεις που μπορεί να έχετε για να σας βοηθήσουν να σπουδάσετε στο εξωτερικό.

Ερωτήσεις για σπουδές στο εξωτερικό που έχουν πολλοί φοιτητές:

Υπάρχουν μερικές κοινές ερωτήσεις που έχουν οι περισσότεροι μαθητές και οι γονείς τους. Είτε πρόκειται για το κόστος διαβίωσης είτε για τα δίδακτρα, θα ρίξουμε μια ματιά σε όλα, ώστε να μπορείτε να πάρετε μια ιδέα για το τι ακριβώς πρέπει να κάνετε.

Αποφασίστε σε ποια χώρα θα θέλατε να σπουδάσετε στο εξωτερικό

Κάθε φοιτητής που θέλει να σπουδάσει στο εξωτερικό έχει μια ονειρεμένη χώρα στην οποία θέλει να πάει. Αλλά δεν είναι κάθε χώρα ιδανική για σπουδές στο εξωτερικό. Εάν σκοπεύετε να σπουδάσετε στη χώρα των ονείρων σας, είναι σημαντικό να κάνετε κάποια έρευνα πριν δεσμευτείτε. Ορισμένες χώρες είναι πιο εύκολες από άλλες όσον αφορά τις βίζες και τις διαδικασίες μετανάστευσης, ενώ άλλες μπορεί να είναι δύσκολες εάν δεν έχετε αρκετά χρήματα.

Επίσης, δεν μπορείτε να αγνοήσετε το κόστος διαβίωσης. Οι ευρωπαϊκές χώρες είναι πολύ φθηνότερες από τις ΗΠΑ ή την Αυστραλία όσον αφορά το κόστος ζωής. Ενώ τα ασιατικά κολέγια είναι φθηνότερα από τα ευρωπαϊκά. Θα πρέπει να ερευνήσετε τα δίδακτρα και το κόστος διαβίωσης στη χώρα των ονείρων σας πριν πάτε εκεί.

Ποιο είναι το κατάλληλο πρόγραμμα σπουδών στο εξωτερικό για εσάς;

Υπάρχουν διάφοροι τύποι προγραμμάτων σπουδών στο εξωτερικό, αλλά το πρόγραμμα σπουδών σας στο εξωτερικό εξαρτάται από το τι θέλετε να κάνετε. Εάν επιλέξετε ένα πρόγραμμα ανταλλαγής, θα πρέπει να μεταφερθείτε από το ένα κολέγιο στο άλλο. Εάν επιλέξετε ένα πρόγραμμα άμεσης εγγραφής, τότε μπορείτε να πάτε κατευθείαν στην τάξη με τους υπόλοιπους συμμαθητές σας. Λάβετε όμως υπόψη ότι τα προγράμματα σπουδών στο εξωτερικό δεν είναι εύκολο να εισαχθούν.

Εάν θέλετε να σπουδάσετε σε ένα πανεπιστήμιο σε άλλη χώρα, τότε θα πρέπει να κάνετε αίτηση για ένα πρόγραμμα ανταλλαγής. Εάν πάει καλά, ανάλογα με τους κανονισμούς του κολεγίου, μπορεί να μπορείτε να μεταφέρετε πιστώσεις πίσω στο πανεπιστήμιο προέλευσής σας.

Τι μάθημα θέλετε να σπουδάσετε;

Θα πρέπει να σκεφτείτε γιατί θέλετε να σπουδάσετε στο εξωτερικό και τι είδους μαθήματα σας ενδιαφέρουν. Ενδιαφέρεστε να σπουδάσετε ένα μάθημα που δεν προσφέρεται στο πανεπιστήμιό σας ή πρέπει να παρακολουθήσετε ένα μάθημα αγγλικών προτού αποφοιτήσετε; Βεβαιωθείτε ότι γνωρίζετε ποια μαθήματα είναι διαθέσιμα πριν πάτε στο εξωτερικό.

Ποια θα είναι τα δίδακτρα;

Τα δίδακτρα είναι ίσως η μεγαλύτερη ανησυχία τόσο των μαθητών όσο και των γονέων τους. Ακόμα κι αν θέλατε να σπουδάσετε στο εξωτερικό, μπορεί να είναι κακή ιδέα αν το κόστος σπουδών σε αυτή τη χώρα είναι πολύ υψηλό. Θα πρέπει πάντα να εξετάζετε εάν οι σπουδές στο εξωτερικό ταιριάζει ή όχι στον προϋπολογισμό σας και πόσα χρήματα θα χρειαστείτε κατά τη διάρκεια της διαμονής σας.

Είναι προφανές ότι τα κολέγια όπως το Yale ή το Harvard είναι ακριβά, αλλά έχετε σκεφτεί τα δημόσια κολέγια στη Γαλλία, για παράδειγμα; Μάλλον δεν το έχεις κάνει! Τα δημόσια κολέγια στις ευρωπαϊκές χώρες είναι πολύ φθηνότερα από τα ιδιωτικά. Τα περισσότερα γερμανικά ή ολλανδικά πανεπιστήμια έχουν δίδακτρα που φτάνουν τα 500 ευρώ, αλλά δεν θέτουν σε κίνδυνο την εκπαιδευτική τους ποιότητα. Θα πρέπει να ερευνήσετε προσεκτικά τα δίδακτρα κάθε χώρας γιατί μπορείτε να εξοικονομήσετε πολλά αν ξέρετε πώς να το κάνετε.

Τι είδους εγκαταστάσεις διαθέτει το κολέγιο;

Ανάλογα με το πού πηγαίνετε, οι εγκαταστάσεις μπορεί να διαφέρουν από κολέγιο σε κολέγιο – και μπορεί να μην είναι ίδιες με αυτό που έχετε συνηθίσει. Εάν πηγαίνετε σε μια ευρωπαϊκή χώρα, πολλά κολέγια θα έχουν όλα όσα χρειάζεστε, όπως Wi-Fi και υπολογιστές σε κάθε δωμάτιο. Από την άλλη πλευρά, ορισμένα ασιατικά πανεπιστήμια δεν παρέχουν καμία από αυτές τις εγκαταστάσεις.

Είναι πολλά κολέγια που προσφέρουν διαμονή στους φοιτητές τους και υπάρχουν μερικά που δεν το κάνουν. Και αν δεν υπάρχει ελεύθερος κοιτώνας για να ζήσεις, αυτό σημαίνει ότι πρέπει να ζεις εκτός πανεπιστημιούπολης. Σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να σκεφτείτε πώς θα πηγαίνετε από το σπίτι σας στο κολέγιο κάθε πρωί και πάλι πίσω. Και το κόστος διαβίωσης θα είναι επίσης πολύ υψηλότερο. Πρέπει να ερευνήσετε διεξοδικά τις εγκαταστάσεις του κολεγίου για να μάθετε τι έχει να προσφέρει το κολέγιο ή όχι.

Άλλα πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε πριν σπουδάσετε στο εξωτερικό:

Ομάδα διεθνών φοιτητών στη συζήτηση στην τάξη

Τώρα γνωρίζετε ποια από τα σημαντικότερα πράγματα που πρέπει να λάβετε υπόψη πριν σπουδάσετε στο εξωτερικό. Τώρα ρίξτε μια ματιά σε μερικά από τα λιγότερο γνωστά γεγονότα που πρέπει να λάβετε υπόψη πριν πάτε στο εξωτερικό.

1. Εμπόδιο γλώσσας:

Εάν η χώρα στην οποία πρόκειται να μιλήσετε μιλάει τη μητρική σας γλώσσα, είναι πολύ εύκολο για εσάς. Αλλά αν δεν το κάνει, θα υπάρξουν μερικοί αγώνες καθώς τα αγγλικά μπορεί να μην είναι τόσο διαδεδομένα όσο στη χώρα σας. Σε ορισμένα μέρη, ακόμη και η βασική επικοινωνία μπορεί να είναι δύσκολη αν δεν μιλάτε μια ξένη γλώσσα. Επίσης, εάν προτιμάτε τα αγγλικά, πρέπει να βεβαιωθείτε ότι το κολέγιο που σκοπεύετε να σπουδάσετε παρέχει τα μαθήματα που θέλετε στα αγγλικά.

2. Πολιτιστικές διαφορές:

Μην ξεχνάτε να εξετάζετε τις πολιτισμικές διαφορές πριν πάτε, γιατί αυτό που είναι φυσιολογικό για τους άλλους μπορεί να μην είναι έτσι για εσάς και το αντίστροφο. Για παράδειγμα, σε ορισμένες ασιατικές χώρες, θεωρείται αγενές να κοιτάς τους ανθρώπους. Όταν βρίσκεστε σε μια διαφορετική χώρα, πρέπει να δίνετε σεβασμό σε άλλους πολιτισμούς.

3. Θέσεις εργασίας

Οι περισσότεροι φοιτητές πηγαίνουν σε άλλη χώρα για σπουδές. Ωστόσο, κάποιοι από αυτούς αποφασίζουν να κάνουν μια εργασία μερικής απασχόλησης ενώ σπουδάζουν στο εξωτερικό και είναι μια χαρά. Παρόλο που βρίσκεστε στο εξωτερικό, μπορείτε να βρείτε μια εργασία μερικής απασχόλησης και να έχετε εισόδημα κάθε εβδομάδα, εφόσον το επιτρέπει η βίζα σας. Αλλά το θέμα είναι αν θέλεις να εργαστείς, θα πρέπει να ερευνήσεις πού και πώς να βρεις δουλειά. Επίσης, μην ξεχάσετε να ρωτήσετε το κολέγιο εάν επιτρέπουν στους μαθητές τους να αναλάβουν εργασία μερικής απασχόλησης.

4. Στέγαση

Δεδομένου ότι οι σπουδές στο εξωτερικό σημαίνει παραμονή σε άλλη χώρα για λίγο, πρέπει να προετοιμάσετε το σπίτι σας καλά εκ των προτέρων! Δεν είναι εύκολο να βρείτε ένα διαμέρισμα στο εξωτερικό, οπότε βεβαιωθείτε ότι γνωρίζετε διάφορες επιλογές πριν πάτε. Για παράδειγμα, ορισμένα κολέγια προσφέρουν κοιτώνες για φοιτητές και μπορείτε να μείνετε εκεί ενώ σπουδάζετε. Αλλά άλλα κολέγια δεν παρέχουν τέτοιες επιλογές, επομένως πρέπει να αναζητήσετε το δικό σας μέρος για να ζήσετε.

5. Μεταφορές

Εάν το κολέγιο έχει ένα συγκεκριμένο σύστημα λεωφορείων που διευκολύνει τους μαθητές να κυκλοφορούν, τότε είστε τυχεροί! Δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για το πού να πάτε και πώς. Αλλά αν δεν υπάρχει κάτι τέτοιο, θα πρέπει να εξετάσετε το σύστημα ιδιωτικών και δημόσιων συγκοινωνιών αυτής της χώρας πριν σπουδάσετε στο εξωτερικό. Δεν είναι τόσο δύσκολο γιατί πολλές χώρες έχουν καθιερωμένα συστήματα και συνήθως οι μαθητές μπορούν να κυκλοφορούν μόνοι τους εύκολα.

6. Βίζα:

Οι βίζες είναι πολύ σημαντικές, είτε πηγαίνετε ως φοιτητής είτε ως τουρίστας. Μόνο όσοι έχουν φοιτητική βίζα μπορούν να σπουδάσουν σε μια ξένη χώρα και είναι δική σας ευθύνη να το μάθετε το συντομότερο δυνατό! Δεν μπορείτε απλώς να πάτε εκεί και να πάρετε βίζα αφού έχετε ήδη εγκατασταθεί γιατί θα είναι παράνομο. Φροντίστε λοιπόν πριν πάτε στο εξωτερικό!

7. Ασφάλιση υγείας:

Στις περισσότερες χώρες, απαιτείται να έχετε ασφάλιση υγείας ακόμα κι αν είστε απλώς τουρίστας. Πριν πάτε λοιπόν για σπουδές στο εξωτερικό, ενημερωθείτε για το σύστημα ασφάλισης υγείας της χώρας. Επίσης, ελέγξτε εάν το κολέγιο παρέχει στους φοιτητές δωρεάν πρόγραμμα ασφάλισης ή όχι.

8. Διεθνές φοιτητικό δάνειο:

Εάν δυσκολεύεστε να πληρώσετε τα έξοδα από τις τσέπες σας, πρέπει να το κάνετε ερευνητικά φοιτητικά δάνεια. Το κολέγιό σας μπορεί να σας παρέχει ορισμένες πληροφορίες, αλλά υπάρχουν επίσης ιδιωτικοί οργανισμοί που προσφέρουν επιλογές διεθνούς φοιτητικού δανείου. Απλώς πρέπει να υποβάλετε αίτηση για αυτό, οπότε μην ανησυχείτε πολύ!

9. Διεθνής υποτροφία:

Προσπαθήστε να βρείτε επιπλέον κεφάλαια από υποτροφίες κάνοντας αναζήτηση στο δικό μας διεθνής βάση δεδομένων υποτροφιών.

Μερικές προτάσεις:

διεθνής φοιτητής που εργάζεται σε φορητό υπολογιστή

Ερευνήσαμε και ανακαλύψαμε μερικά πράγματα που μπορεί να σας βοηθήσουν πριν σπουδάσετε στο εξωτερικό.

1. Ελέγξτε εάν πληροίτε τις προϋποθέσεις για διεθνή φοιτητική υποτροφία ή οικονομική βοήθεια:

Σχεδόν κάθε κολέγιο γνωρίζει ότι οι φοιτητές αγωνίζονται να συγκεντρώσουν χρήματα για σπουδές στο εξωτερικό. Φυσικά, πολλοί από αυτούς είναι πρόθυμοι να σας βοηθήσουν οικονομικά παρέχοντας υποτροφίες και οικονομική βοήθεια εάν πληροίτε ορισμένες προϋποθέσεις.

2. Αποκτήστε ένα δωμάτιο με συγκατοίκους:

Εάν δεν είστε σίγουροι για τις συνθήκες διαβίωσής σας, σκεφτείτε να πάρετε ένα δωμάτιο με συγκάτοικοι. Μπορείτε να εξοικονομήσετε χρήματα επειδή το ενοίκιο μοιράζεται μεταξύ πολλών ατόμων, επομένως θα είναι πιο εύκολο στο πορτοφόλι σας.

3. Εξοικειωθείτε με τους κανόνες οδικής κυκλοφορίας:

Εάν σπουδάζετε σε μια χώρα όπου κανείς δεν ακολουθεί τους κανόνες οδήγησης, θα πρέπει να μάθετε για τους κανόνες οδικής κυκλοφορίας πριν πάτε. Δεν θέλεις να μπεις σε μπελάδες γιατί δεν ήξερες να οδηγείς σωστά.

4. Μιλήστε με πρώην διεθνείς φοιτητές:

Ένας πρώην φοιτητής που έχει σπουδάσει στο εξωτερικό θα μπορούσε να σας δώσει τις πιο ακριβείς πληροφορίες σχετικά με τις σπουδές σε αυτό το κολέγιο. Ξέρουν πώς είναι γενικά, γι‘ αυτό ρωτήστε τους πριν πάτε. Να θυμάστε ότι είναι οι μεγαλύτεροι σας, γι‘ αυτό σεβαστείτε τις συμβουλές τους! Μπορείτε να μάθετε πολλά από την εμπειρία τους στο εξωτερικό.

5. Συμβουλευτείτε έναν σύμβουλο σπουδών στο εξωτερικό:

Η συζήτηση με συμβούλους σπουδών στο εξωτερικό είναι μια καλή ιδέα εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα σχετικά με τις σπουδές και τη ζωή σε άλλη χώρα. Θα είναι πρόθυμοι να σας βοηθήσουν, οπότε μην διστάσετε και ρωτήστε τους οτιδήποτε! Μπορούν να σας βοηθήσουν με τη διαδικασία αίτησης, ποιο θα είναι το συνολικό κόστος, εύρεση διαμερίσματος, κατάλληλα προγράμματα σπουδών κ.λπ. Μπορείτε είτε να πάτε σε γραφείο σπουδών στο εξωτερικό είτε να ζητήσετε βοήθεια μέσω Διαδικτύου.

6. Διαχειριστείτε τα οικονομικά σας:

Μην ξεχνάτε τα έξοδά σας, γι‘ αυτό διαχειριστείτε τα προσεκτικά. Δεν χρειάζεται να δώσετε προτεραιότητα στα ψώνια αντί για τη μελέτη γιατί αυτό δεν θα σας βοηθήσει μακροπρόθεσμα. Μπορείτε να πάτε για ένα μικρό ταξίδι αν έχετε λίγο ελεύθερο χρόνο, αλλά προσπαθήστε να μην σπαταλήσετε τα χρήματά σας σε άχρηστα αντικείμενα.

Συμπέρασμα:

Ορίστε λοιπόν. Ελπίζουμε ότι θα επωφεληθείτε από την εμπειρία των σπουδών σας στο εξωτερικό, γι‘ αυτό απολαύστε τη φοιτητική σας ζωή στο έπακρο! Είναι μια σημαντική εμπειρία, αλλά μην ξεχνάτε το μέλλον σας γιατί αν το κάνετε, θα είναι δύσκολο για σας να βρείτε δουλειά στο μέλλον. Καλή τύχη!

Δημοσιεύτηκε στο International Education, International Financial Aid News, Study Abroad